Veilig trainen met elkaar

Gebitsbescherming

Respectvol en veilig trainen

Aan het begin van de les en aan het einde van de les wordt er éénmaal op het hart van de gong geslagen. Dit is het teken dat er alertheid moet zijn de les gaat beginnen of de les eindigt. 

Binnen Aikirivers is het erg belangrijk dat er veilig en respectvol wordt getraind met elkaar. Iedereen is anders, iedereen reageert weer anders op bepaalde situaties maar er moet altijd een natuurlijke vorm van respect zijn. Waar dat niet is, wordt dat op een open en respectvolle manier geleerd.

Zo beginnen we de les altijd met een korte vragenronde, heeft iemand iets te vertellen, zijn er blessures of heeft iemand een algemene opmerking. We maken gebruik van elkaars lichaam en geest als we trainen dus we houden, naast onszelf, altijd de ander in de gaten.

Voordat de werkelijke training begint, maken we altijd een korte buiging naar elkaar en zeggen: "One Gai Shimasu" wat zoveel etekent als:"Laten we met de les beginnen".

Technieken die blessuregevoelig zijn, worden altijd van tevoren besproken: doe dit rustig aan! Iedereen wil de volgende dag weer gezond naar school of werk, dus we trainen respectvol. Dat wil niet zeggen dat de technieken in de les soms stevig kunnen aankomen, daarom hebben we met elkaar afgesproken dat als er iets te hard gaat, dat ook wordt aangegeven door te zeggen of te "tappen". Tappen is slaan op de mat, op het eigen lichaam of (nog beter) op het lichaam van de ander. Dit is het signaal waarbij de ander stopt met het intensiveren van de techniek (klem of choke bijvoorbeeld) waardoor er wel van elkaar wordt geleerd maar dat het lichaam (en geest) niet worden kapotgemaakt.

Kinderen die bij ons op de mat trainen hebben vaak al een volwassen gebit. Vanaf ongeveer 6 jaar begint de wisselfase en dat gaat door tot ongeveer 13 jaar. Daarom is het erg belangrijk dat we tijdens het sparren (vrij gevecht) een gebitsbeschermer dragen. Deze gebitsbeschermer kan door Aikirivers worden geleverd en is een persoonlijk item dat volgens een procedure van de fabrikant moet worden "ingebeten". Daarnaast geeft Aikirivers adviezen over het hygiënisch behandelen van de gebitsbeschermer.

Bij de oefeningen stoten en trappen, gebruiken we vaak de speciaal daarvoor ontwikkelde stootkussens. Op die manier kan er stevig worden getraind en is er toch voldoende veiligheid.

De zeer effectieve vinger-locks die we oefenen tijdens de Yubi-Jutsu, worden altijd rustig getraind om blessures te voorkoen.

 

Binnen Aikirivers trainen we soms met het (houten) zwaard. Dat doen we niet om heel erg goed et een zwaard te kunnen vechten maar om een rechte houding, ontspannen bewegingen en het eigen centrum te oefenen. Tijdens onze oefeningen met zwaarden, komen de zwaarden (in principe) niet tegen elkaar, dat zou teveel risico op blessures opleveren.

Het "live" zwaard is er alleen om demonstraties te geven en moet is volledige concentratie gebeuren. Ook demonstraties, hoe onschuldig ze soms ook lijken, zijn momenten waar het snel mis kan gaan. Als er demonstraties worden gegeven bij Aikirivers, moet de mat leeg zijn.

Naast het zwaard en de houten boken, wordt er soms getraind met de Jo, een Japanse half lange stok.