Hoe werkt het gradueringssysteem?
De bandkleuren uitgelegd

De ontvangst van de strepen na een behaald niveau.
Binnen Aikirivers in de Aiki Nagare stijl zijn er diverse banden en "strepen" te behalen.
Als je als volwassene of jeugdige voor het eerst komt trainen, start je altijd met een witte band, ongeacht je eventuele graad in een andere vechtkunst / discipline, zoals bijvoorbeeld Judo, Karate of andere stijl Jiu Jutsu. In sommige situaties vorderen leerlingen sneller dan anderen, omdat er vaker wordt getraind of omdat er een persoonlijke (leeftijd) ontwikkeling in zit. In die situaties kan sneller examen worden gedaan, altijd in overleg en aan de beslissing van de hoofddocent en de jury die de examens afneemt.
De witte band (7e Kyu) is de band van het "overleven" en gaat om het uren maken op de mat om de begrippen, houdingen, technieken enzovoorts goed te leren in de basis. Tijdens de sparringsessies kan het als zwaar worden ervaren als je steeds moet tappen omdat bijvoorbeeld je pijngrens laag is of je je conditie verkeerd gebruikt. Hierdoor raak je snel uitgeput en moet je tappen.
De gele band (6e Kyu) is de band van het "ervaren" van vaste rituelen en technieken. Je voelt je wat zekerder op de mat en de technieken die anderen gebruiken zullen eerder worden herkend. Tijdens de sparringsessies merk je dat hoger gegradueerde mensen iets meer moeite krijgen met en je kunt beter je verdediging (defense) uitvoeren.
De oranje band (5e Kyu) is de band van het "herkennen" van je eigen positie en relatie tot de ander. Je raakt meer zelfbewust van je positie op de mat en hoe je interacteert met de ander. Tijdens de sparringsessies ga je steeds vlotter herkennen wat iemand bij jou wil gaan doen en je defense-mechanisme werkt sneller door herkenning.
De groene band (4e Kyu) is de band van het "inzien" van je eigen technieken, hoe ze werken en wat je er mee kunt bereiken. Tijdens de sparringsessies merk je dat je steeds vaker niet hoeft te tappen omdat je de aanval kunt omzetten in een tegenaanval. Je gaat het hele bewegingsmechanisme steeds beter onder de knie krijgen.
De blauwe band (3e Kyu) is de band van het "escapen" en gaat om het toepassen van je eigen technieken in een aanval omdat je gemakkelijk kunt ontsnappen (escapen) bij de ander.
De paarse band (2e Kyu) is de band van het "opportunities", de kansen die je krijgt aangereikt tijdens het sparren ga je zien als "gratis" opstapjes naar iets anders. Langzaamaan ga je steeds betere beslissingen nemen, je gaat beter liggen, beter staan, gewoon automatisch een betere plek of houding voor jezelf ten opzichte van een ander! Je raakt meer zelfbewust van je positie op de grond en hoe je interacteert met de ander. Met paars leer je veel op je rug werken, je zit bijvoorbeeld vast, iemand die sterker en groter is komt bovenen wil je gaan slopen. Maar door je ervaring, leer je om nooit in een hele vervelende situatie te komen. Je gaat steeds effectiever en efficienter leren werken en met meer lichaamsdelen de betere combinaties te maken.
De Bruine band (1e Kyu) is de band van de "strategie", je gaat niets "halen" bij je tegenstander maar je kijkt (en voelt!!) wat hij je wil geven. Dat zijn jouw cadeautjes! Gebruik ze!
Met bruine band ben je aan je top positie aan het werken, de sparringsessies wordeninteressanter en je kunt steeds vaker de geleerde technieken in de praktijk brengen. Bruin is er om de guard van de ander te passeren.
De Zwarte band (Shodan) is de band van het "submitten", en daarom maakt dit de band van het offensief! Je blijft automatisch meer top en je ontwikkelt je eigen stijl. Controle, blijf kalm, manipuleer de situatie, voelen, voelen, voelen, plannen maken en lokaas uitgooien. Maar vooral: rust in het hoofd en rust in het lichaam, bekijk je kansen en handel, zonder moeite, rustig en gedoceerd.
In de dojo zijn de 8 banden te zien die men kan halen na een bepaald aantal uren op de mat trainen. Iedereen begint bij de witte band, ook al heeft die persoon een zwarte band judo, karate, jiu-jutsu of een andere krijgskunst of vechtsport. De doorlooptijd is afhankelijk van de beginsituatie van de deelnemer en hangt af van verschillende factoren:
1) Leeftijd
2) Fysieke toestand, kracht
3) Ervaring met andere krijgskunsten
4) Aandacht
5) Ontspanningsniveau
6) Mate van volwassenheid (bij volwassenen)
7) Houding (fysiek en mentaal)
8) Grootte van de ego
9) Speelsheid
Examenmoment volwassenen-groep
Examenmoment jeugdgroep.
De Hakama: omdat de Aikinagare stijl van Aikijutsu is gebaseerd op de oude Samuari, dragen we soms tijdens het trainen een hakama (volwassenen). De hakama is een zwarte ofblauwe broekrok met aan de voorzijde 5 plooien en de achterzijde 2 plooien. Die plooien staan voor:
Aan de voorzijde:
- Menslievendheid
- Eergevoel en gerechtigheid
- Etiquette en beleefdheid
- Intelligentie en wijsheid
- Oprechtheid
Aan de achterzijde:
- Loyaliteit
- Discipline
Wie dragen er binnen Aikijutsu een hakama ?
Binnen de Aiki-lessen, waar dus de nadruk ligt op de oude Samurai-technieken in een modern en praktisch jasje, wordt vanaf de blauwe band een Hakama gedragen. De lessen waar het over grondwerk gaat, de werkelijke één op één Jutsu, wordt geen Hakama gedragen omdat die alleen maar in de weg zou zitten.
Naast de extra dimensie die een Hakama geeft aan je bewegingen, geeft een Hakama ook de letterlijke stevigheid rondom de heup, waardoor je je meer bewust wordt van je heupen.