De verloren kunst van zelfbeheersing.

In tegenstelling tot de kunst van zelfverdediging is de kunst van de zelfcontrole er één die veel dieper gaat en ook veel subtieler is.
Het is een van de basis leerwegen in mijn curriculum. Het is wat vechtsporters ervan weerhoudt pestkoppen en misdadigers te zijn: zelfcontrole, zelfkennis maar vooral zelfwijsheid!
Maar zelfbeheersing in de moderne maatschappij is en blijft een uitdaging en lijkt steeds lastiger te worden. Woede is de nieuwe “norm” voor een deel
van de samenleving. Jammer maar het is iets waar wij zelf het tij in kunnen keren.
Veel mensen raken geïntimideerd door woede en agressiviteit van anderen, dat is ook niet gek want de ego spreekt meteen het angstdeel in de hersenen aan en neemt als actie: vechten, vluchten of vriezen. Na een aanval of een pseudo-aanval waar het alleen bij verbaal geweld blijft, zijn de mensen vaak nog dagen, zoniet weken onder de indruk. Ze zijn van slag, slapen slecht en in sommige situaties moeten er zelfs “therapiesessies” aan te pas komen. Maar de feiten zijn dat woede een zeer nadelig effect heeft op cognitieve functies en motorische vaardigheden. Langetermijneffecten op het lichaam zijn onder meer ziekte en blijvende schade aan niet alleen het cardiovasculaire systeem, maar ook aan alle organen en de hersenen. Het staat gelijk aan het verwerken van heftige stress. Een aanvaller die boos is, is niet opgewassen tegen een goed getrainde vechtsporter die niet alleen lichaam, maar ook de geest traint en zijn emotionele toestand onder controle heeft. Met andere woorden: “zelfbeheersing”.

Maar sommige mensen zien hun gebrek aan zelfbeheersing zelfs als een ereteken. Zoals hun woede hen op de een of andere manier deugdzaam en een beter maar in ieder geval een korte termijn “stoere” persoon maakt. In werkelijkheid maakt het hen slechts zielig en zwak.

Het gaat nooit alleen om het fysieke aspect van de mens, het is de combinatie van je geest en je lichaam. En tussen lichaam en geest zit alleen maar de ademhaling! Je bent 100 procent verantwoordelijk voor je eigen gedrag, ten minste: als volwassene.

Zelfbeheersing is een reis, het is een lange en moeilijke reis en niemand heeft ooit gezegd dat het leven altijd makkelijk moet zijn. Je neemt een besluit en zet je eigen leven op koers! De koers op de “angstloosheid” zou kunnen zijn: “je moet altijd bereid zijn om in fysieke en mentale zin schade op te lopen”.  De schade is dan altijd je leermeester!

Begrijp dat zelfverdediging meer psychisch is dan fysiek, dat is de sleutel tot succes. Een goede zelfverdedigingstraining zoals we bij Aikirivers doen in de vorm van de oude Aiki-Samurai codes, aangepast op het moderne (Westerse) leven, kan je niet alleen helpen bij het omgaan geweld en agressiviteit op straat, maar ook in het leven in het algemeen.

Kom ook Aikijutsu trainen en leer hoe je door het aanleren van bepaalde verdedigingsvormen in fysieke zin, geleidelijk tot een angstloze mentale staat kunt komen!

Bel Paul Verheij op 06-3837-1945  of vul het contactformulier in op deze website.

Start typing and press Enter to search